Astăzi va avea loc un protest prin care gălăţenii îi cer primarului Dumitru Nicolae stoparea sacrilegiului comis în urmă cu 20 de ani, când a fost construită o cârciumă pe mormintele călugărilor vechii Mânăstiri Mavramol, clădirea fiind ridicată la doi metri de sfântul altar, înspre care sunt evacuate fumul de tutun şi al cuptoarelor de pizza din bucătărie.
De la ora 10, credincioşii vor participa la un parastas pentru cei adormiţi în cimitirul mânăstiresc, după care vor străbate oraşul într-un marş de protest, până la primărie, unde îi vor înainta un memoriu primarului Dumitru Nicolae. Construirea Bisericii Mavramol, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului", a fost începută în 1680, de domnitorul Moldovei, Gheorghe Duca, şi finalizată în 1702, sub Constantin Duca Vodă.
Vreme îndelungată, Mavramol a fost mânăstire. În 1765, la Mânăstirea Mavramol a fost înfiinţată o şcoală elinească; din 1766, aceasta a devenit prima şcoală domnească în limba română din sudul Moldovei. Biserica e înscrisă la nr. 1890062 pe Lista Monumentelor Istorice din Patrimoniul UNESCO. În jurul bisericii, până la străzile Brăilei şi Bălcescu, era o grădină de 6.000 mp, în care erau mormintele foştilor călugări de la Mânăstirea Mavramol.
În 1962, comuniştii au confiscat 3.100 mp pentru a construi un bloc şi o parcare. Atunci, mormintele călugărilor au fost răscolite cu buldozerele. „Prin dispoziţia primului secretar PCR, partea de 3.000 mp pe care se afla cimitirul vechi a fost expropiată forţat. Terenul fiind mai înalt decât nivelul străzii Bălcescu, au fost făcute excavaţii în urma cărora au ieşit la iveală cranii şi oseminte ale celor ce îşi găsiseră odihna veşnică aici. Osemintele, la un loc cu moloz, cruci de piatră şi pământ, au fost încărcate în basculante şi duse la groapa de gunoi, în mod barbar", relata Sandu Isac, unul dintre martorii oculari. După revoluţie, zona a de