Sibiul se mândreşte în fiecare an că reuşeşte să atragă sute de mii de turişti şi că are zeci de muzee ticsite de obiecte care mai de care mai interesante.
CITEŞTE ŞI:
Investiţii de 800.000 de euro în Dumbrava Sibiului
Dar ce aţi zice dacă aţi afla că aproape trei sferturi din obiectele de patrimoniu, unele vechi de sute de ani şi de importanţă naţională, stau ascunse prin nişte depozite şi nu pot fi arătate lumii. În exact această situaţie se află Complexul Naţional Muzeeal Astra, instituţie ce anul trecut a avut aproape 270.000 de vizitatori. CNM Astra are ierarhizate aproximativ 200.000 de obiecte de patrimoniu, dintre care sub 70.000 se află expuse. „Este vorba despre cea mai mare parte a patrimoniului nostru, care nu poate fi valorificată din cauza lipsei de spaţiu. Patrimoniul zace în depozite pentru că nu avem săli de expoziţie. Avem un tezaur exatraordinar de valoros care nu poate fi văzut”, a declarat Valeriu Olaru, directorul CNM Astra.
Vizibile pe internet
Printre obiectele ce nu pot fi văzute se numără foarte multe unelte tărăneşti adunate din satele din toată ţara, obiecte vestimentare, casnice, icoane, obiecte religioase, culturale şi câte şi mai câte. Puse cap la cap, ele ar putea acoperi centrul istoric al Sibiului. Din păcate, doar o parte infimă dintre acestea vede lumina artificială a expoziţiilor în fiecare an. Un alt mod prin care ele pot fi admirate este cel digital. Anul acesta CNM Astra demarează o amplă acţiune de digitalizare a patrimoniului. „Obiectele vor putea fi văzute apoi pe diverse site-uri de internet şi pe site-urile specializate. Vom avea chiar parteneriate cu instituţii similare din ţară pentru promovare reciprocă”, a mai declarat Valeriu Olaru.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!
Click pe imaginea de mai jos pe