Şefa Inspectoratului Şcolar câştigă 470.000 de lei, fonduri UE, din contracte de colaborare cu instituţia pe care o conduce. Participarea ca manager de proiect sau coordonator de echipă îi aduce, în medie, 13.000 de lei lunar, timp de trei ani. Alţi 11 inspectori şi-au rotunjit veniturile prin aceeaşi metodă.
Programele europene finanţate din Fondul Social European – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) se dovedesc a fi o sursă generoasă de venit pentru angajaţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), în frunte cu şefa instituţiei. Mai exact, este vorba despre două proiecte, care valorează împreună 38,9 milioane de lei.
Ada Macovei (foto) primeşte în total, pentru patru contracte de colaborare semnate cu IŞJ, aproape 470.000 de lei. Durata acestora variază între 21 şi 36 de luni, iar rolul acesteia este fie să le managerieze, fie să coordoneze echipele care implementează programele.
„Asta a fost ideea, să vină oameni din instituţii care în primul rând cunosc judeţul, care au autoritate asupra grupului ţintă şi atunci proiectele să meargă. S-au gândit la început, atunci când au dat drumul la acest ghid, că, dacă sunt oameni din instituţie, vor fi şi motivaţi financiar. Şi sumele sunt bune într-adevăr, este practic încă un salariu“, a declarat Ada Macovei. Ea susţine că nu şi-a aprobat singură contractul de colaborare.
Aceasta a mai recunoscut că, odată ce ai semnat mai multe contracte pe POSDRU, sumele sunt foarte mari, dar că acest lucru s-a făcut în ideea de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene, „pentru că fără bani nu lucrează nimeni“.
Colaborări-record
Şefa IŞJ nu este singura cu mai multe contracte. Rodica Roşca, contabil şef, a semnat chiar cinci colaborări pe POSDRU şi câştigă 274.000 de lei, sumă „satisfăcătoare“ pentru cel mult trei ani de colaborare. Cornelia Alexoae, secret