Comisia Europeană crede că reformele din justiţie sunt insuficiente, prejudiciile trebuie recuperate şi practica instanţelor de a accepta amânări ale proceselor trebuie să înceteze. Sursa: Foto: Agerpres
Comisia susţine în raportul privind situaţia justiţiei că România nu s-a angajat încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie. Instituţia recomandă acţiuni de urgenţă pentru accelerarea soluţionării dosarelor mari de corupţie pentru a preveni ca procesele să fie închise din cauza intervenţiei termenelor de prescriere a faptelor.
Totodată, Comisia Europeană (CE) susţine adoptarea unor măsuri pentru a îmbunătăţi recuperarea prejudiciilor, urmărirea spălării banilor şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice. Instanţele tind să adopte o abordare permisivă şi excesiv de precaută faţă de cererile pentru expertize suplimentare, amânarea de audieri sau excepţii procedurale formulate de inculpaţi.
Presiuni pentru confiscarea averilor
Comisia cere confiscarea bunurilor care nu pot fi justificate şi aplicarea de sancţiuni "descurajatoare" în cazuri de incompatibilităţi. În acelaşi timp, Înalta Curte ar trebui să prelungească perioada de prescripţie într-un caz, atunci când o decizie referitoare la o excepţie constituţională se află pe rol.
La capitolul integritate, CE recomandă demonstrarea unui istoric al realizărilor prin sancţiuni prompte şi descurajatoare privind incompatibilităţile, conflictele de interese şi confiscarea bunurilor nejustificate, în urma constatărilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), îmbunătăţirea cooperării dintre ANI şi alte autorităţi administrative şi judiciare, în mod special în domeniul achiziţiilor publice.
Aprecieri proiectul de regulament privind numirile de judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aflat în dezbatere în Comisiile Juridice al