Etapa a patra din "Prima casă" a debutat greu, iar băncile au vândut în prima lună de la reluarea programului guvernamental numai 300 de credite cu o valoare cumulată de 12 mil. euro, în condiţiile în care procesul de aprobare a dosarelor rămâne stufos.
Spre comparaţie, valoarea creditelor acordate ajungea la o medie lunară de aproape 80 mil. euro anul trecut.
Brokerii de credite spun însă că cererea de credite garantate de stat şi-a mai revenit în iulie, pe măsură ce a crescut şi numărul băncilor participante la program.
"Cererea şi-a mai revenit în ultimele săptămâni şi este la fel de ridicată ca în toamna anului trecut. Luna trecută s-au acordat foarte puţine credite deoarece numai câteva bănci începuseră să vândă credite Prima casă. În plus, aprobarea unui dosar de credit prin acest program durează ceva mai mult timp", comentează Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.
Guvernul a aprobat garanţii de 6,1 mil. euro pentru creditele acordate în luna iunie. Spre deosebire de ediţiile precedente, în etapa a patra a programului statul garantează doar pe jumătate creditele acordate de bănci.
Chiar dacă a fost privită iniţial cu reţineri de către bancheri, ediţia a patra din "Prima casă" a atras în cele din urmă 16 bănci. Numai şapte dintre acestea au început însă efectiv creditarea până în prezent: BCR, BRD, CEC, Alpha Bank, Millennium, Piraeus şi Banca Transilvania, de ieri adăugându-se şi OTP.
Reprezentanţii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program, declarau la începutul lunii iulie că numărul dosarelor procesate zilnic se ridică la 40, la jumătate comparativ cu ritmul din a treia etapă a programului.
Prin a treia etapă a programului, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie-aprilie 2011 s-au acordat pe