Cipru se află în stare de urgenţă şi ar putea avea nevoie de ajutor financiar extern, după ce o explozie a distrus, săptămâna trecută, principala centrală electrică de pe insulă, a avertizat guvernatorul băncii centrale cipriote, Athanasios Orphanides, scrie Mediafax.
"Pentru a evita cea mai dificilă situaţie posibilă, inclusiv intrarea într-un mecanism de sprijin, trebuie adoptate imediat noi măsuri", a spus Orphanides într-o scrisoare către preşedintele ţării, Demetris Christofias, potrivit unui oficial cipriot, citat de cotidianul Wall Street Journal.
Orphanides este membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene, iar acesta este primul său avertisment că Cipru ar putea avea nevoie de ajutor extern.
Explozia, de pe 11 iulie, a centralei a perturbat semnificativ aprovizionarea cu electricitate în plin sezon turistic. Uniunea Europeană evaluează impactul asupra economiei Ciprului.
"Analizând toate datele, climatul internaţional nefavorabil, dificultăţile în a apela la împrumuturi externe şi impactul economic suplimentar al evenimentelor recente, cred că economia este într-o situaţie de urgenţă comparabilă cu cea din 1974", a afirmat Orphanides în scrisoarea către preşedinte.
Trupe turce au invadat insula în 1974 şi ocupă, de atunci, o treime din teritoriu. Insula este divizată între ciprioţii greci şi cei turci.
Explozia centralei electrice a generat cereri pentru demisia preşedintelui. Miniştrii Apărării şi Externelor au renunţat, deja, la posturi, după ce o cantitate de arme de provenienţă iraniană a explodat la o bază navală, afectând centrala electrică Vassiliko. Centrala are o capacitate instalată de 830 MW.
Oficiali eleni, aflaţi în contact cu omologi din Cipru, au afirmat că autorităţile de la Nicosia estimează că economia ar putea avea nevoie de un an pentru a-şi reveni.
Deficitul bugetar al ţă