Programul fals de vaccinare pe care CIA l-a folosit în încercarea de a obţine probe ADN de la Osama bin Laden ar putea pune în pericol vieţile a mii de oameni, potrivit The Telegraph.
CIA a organizat un program de vaccinare fals în Abbottabad, oraşul în care se credea că se ascunde Osama Bin Laden. Ei vroiau să obţină dovezi ADN care să confirme prezenţa fostului lider al grupării teroriste al-Qaeda si al familiei acestuia. Probele recoltate în timpul vaccinărilor de la rudele lui bin Laden trebuiau să fie comparate cu mostrele luate de la sora lui care a murit într-un spital american în 2010.
Shakil Afridi, un doctor pakistanez a fost recrutat de CIA pentru a coordona programul ce a avut loc în luna martie. El a fost arestat de serviciile secrete pakistaneze pentru implicarea sa în această acţiune, iar relaţiile dintre SUA şi Pakistan s-au deteriorat.
Însă specialiştii spun că descoperirea programului va avea repercursiuni dincolo de relaţiile diplomatice dintre cele două ţării. Prin folosirea unui program de vacinare a hepatitei B ca paravan pentru o operaţiune secretă, CIA a pus la îndoială toate acţiunile de acest gen realizate de organizaţiile umanitare din întreaga lume. Astfel, eforturile reale a celor implicaţi în acţiuni umanitare sunt privite cu suspiciune, iar multe persoane ar putea să nu mai apeleze la ajutorul lor.
Locul unde îndoiala duce la moarte
Asistenţii sociali internaţionali din domeniul sănătăţii îşi derulează activitatea într-un mediu ostil, unde pierderea încrederii poate duce la pierderea de vieţii, atât a pacienţilor cât şi a voluntarilor.Un astfel de caz a fost cel din 2010, din Afghanistan, atunci când talibanii au răpit şi executat 10 asistenţi medicali pentru că îi suspectau de spionaj.
Acelaşi tip de paranoia a dus la refuzul în masă a vaccinului pentru poliomielită din Nigeria. În 2003 aici au înce