Electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor de talie mare din Europa, printre care şi acvila ţipătoare mică, potrivit ONG-urilor. Autoritățile au fost izolați primii 80 de stâlpi de medie tensiune, în zonele Sărata, Porumbacu de Sus – Porumbacu de Jos, Avrig - Mârșa din Piemontul Făgăraș. Sursa: Codrin Prisecaru
În cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, ai cărui beneficiari sunt Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu alături de partenerii Asociația Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română (SOR), a început în anul 2011 implementarea activităților concrete de conservare a speciei, printre care si izolarea liniilor electrice de medie tensiune periculoase pentru păsări.
Electrocutarea produsă de liniile electrice de medie tensiune este cauza majoră a mortalităţii răpitoarelor de talie mare din Europa, printre care şi acvila ţipătoare mică.
Asta, pentru că la nivel naţional mor anual electrocutate sute de mii de păsări, numai în Transilvania, zeci de mii de păsări cazând victime stâlpilor de medie tensiune.
În cadrul proiectului LIFE au fost izolați primii 80 de stâlpi de medie tensiune, în zonele Sărata, Porumbacu de Sus – Porumbacu de Jos, Avrig - Mârșa din Piemontul Făgăraș, începând cu 20 iunie 2011. În prezent, activitatea de izolare se desfășoară în Podișul Hârtibaciului și va continua în situl Natura 2000 Dealurile Târnavelor – Valea Nirajului.
Până la finalul anului 2011 vor fi izolați 1500 de stâlpi de medie tensiune în toate cele trei situri cheie Natura 2000 ale proiectului. Lucrările se realizează de către o firmă specializată contractată pentru acest scop de Agentia Regională de Protecția Mediului Sibiu.
De remarcat este efortul voluntarilor care au lucrat timp de câteva luni în teren alături de echipa de proiect pe