Naveta Atlantis a aterizat pentru ultima oară, joi, la ora 09.56 GMT, la Centrul spaţial Kennedy din Florida, punând astfel capăt programului navetelor spaţiale americane care a durat peste 30 de ani, a anunţat NASA, potrivit Mediafax.
Roţile trenului de aterizare al navetei Atlantis au atins pista Centrului spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, la ora locală 05.56 (09.56 GMT), cu 42 de minute înainte de răsăritul Soarelui, într-o dimineaţă cu un cer senin şi după o coborâre de 65 de minute de pe orbita terestră.
Atlantis s-a desprins pentru ultima dată de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), marţi, la ora 06.28 GMT, aşa cum era prevăzut, la o altitudine de 350 de kilometri deasupra Oceanului Pacific, la est de Noua Zeelandă.
Atlantis, având la bord un echipaj de patru astronauţi - trei bărbaţi şi o femeie -, a încheiat astfel o misiune de aproape opt zile în timpul căreia a aprovizionat avanpostul orbital, la care se conectase pe 10 iulie, după lansarea ei, considerată istorică, ce a avut loc pe 8 iulie, în Florida.
Pe 11 iulie, cei patru astronauţi de pe Atlantis au scos modulul de tip cargo Raffaelo din cala navetei, folosind un braţ robotizat de pe ISS, şi l-au ataşat apoi de staţie. Modulul presurizat, de mărimea unui minibus, conţine patru tone de alimente, furnituri, piese de schimb şi materiale pentru experimentele ştiinţifice de la bordul ISS. Raffaelo a transportat 1,2 tone de alimente care vor permite echipajului de şase astronauţi de pe ISS, schimbaţi la fiecare şase luni, să reziste în spaţiu timp de un an.
Pe 12 iulie, a avut loc singura ieşire pe orbită din cadrul acestei misiuni spaţiale, realizată de americanii Ronald Garan şi Michael Fossum. Ei au scos de pe ISS o pompă cu amoniac (un agent refrigerant) defectă, pentru a o instala în cala navetei Atlantis, care a fost adusă pe Terra.
Astronauţii americ