Petrom va fora prima sondă de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde va investi, împreună cu ExxonMobil, 800 de milioane de euro până în 2018. Anunţul a venit în toiul derulării ofertei publice şi la câteva ore după ce Guvernul a prelungit perioada de explorare a zonei. Astăzi este ultima zi în care investitorii interesaţi de acţiunile Petrom pot subscrie pentru a primi titluri din pachetul de 9,84% scos la vânzare de către stat.
În timpul ofertei publice de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile statului la Petrom, demarată în urmă cu două săptămâni, atât compania, cât şi autorităţile au scos mai mult de un careu de aşi din mânecă. Aceasta pentru a arăta cât de prolifică este activitatea companiei şi pentru a determina un preţ cât mai mare de vânzare a acţiunilor.
De ce este atât de important ca oferta Petrom să fie un succes? Pe lângă faptul că statul are nevoie de fiecare milion de euro în plus pe care îl poate obţine de la investitori, aceasta este cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria bursei de la Bucureşti. Rezultatele ei reflectă nu doar interesul investitorilor pentru cea mai mare companie românească, dar şi modul cum este văzută economia României în lumea financiară globală.
Frăţia petrolului
Prin urmare, s-a întâmplat ceva ce nu mai văzuserăm de mult timp în spaţiul public: Petrom şi autorităţile statului şi-au dat mâna pentru a creşte cât mai mult preţul acţiunilor. În urmă cu două zile, în mijlocul derulării ofertei, Guvernul a aprobat prelungirea cu cinci ani a perioadei în care Petrom are dreptul de explorare pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde colaborează cu ExxonMobil. Aceasta deşi, potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), etapa de explorare avea ca termen final anul 2013.
Însă în prospectul de ofertă, publicat cu câteva zile înainte de