Guvernul a decis să plătească integral poliţele de asigurare ale asistaţilor sociali, urmând ca sumele să fie recuperate eşalonat, ulterior, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Muncii.
Conform statisticilor oficiale, 70.000 de proprietari de locuinţe trăiesc din ajutoare sociale, adică nu-şi permit plata poliţelor de asigurare şi nici a amenzilor prevăzute de lege. Banii primiţi de asistaţi sunt atât de puţini, încât este imposibil ca ei să plătească asigurarea şi chiar să pună deoparte banii, de la o lună la alta, până se adună totalul necesar. De aceea, guvernanţii s-au gândit ca statul să vireze integral, către firmele de asigurare, cele aproximativ patru milioane de lei pe care le datorează cei aproximativ 70.000 de beneficiari de Venit Minim Garantat (VMG) proprietari de locuinţe, apoi să le reţină banii, eşalonat.
Suma oprită lunar din VMG nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii pentru modificarea normelor metodologice referitoare la venitul minim. De exemplu, în cazul unui beneficiar persoană singură, valoarea maximă a VMG este de 125 de lei. Deducerea este de maximum o treime, adică aproximativ 42 de lei lunar. Pentru această persoană, explică Ministerul Muncii, reţinerile se menţin pe o durată de două luni, câte 42 de lei în fiecare lună. Un curs valutar mai mare va face ca persoanei respective să i se mai oprească o anumită sumă şi în luna a treia.
4 milioane de lei va vira integral statul firmelor de asigurare.