Preşedintele american a schimbat foaia şi se arată dispus să accepte o înţelegere pe termen scurt privind plafonul de îndatorare. Republicanii au trecut în Camera Reprezentanţilor un amendament privind reduceri bugetare de aproape şase trilioane de dolari pe o perioadă de 10 ani.
Şansele ca amendamentul să treacă şi în Senat, unde democraţii sunt majoritari, sunt mici. În plus, Barack Obama a anunţat că-şi va exercita dreptul de veto apreciind că tăierile bugetare dorite de republicani sunt mult prea mari. În schimb, preşedintele american a renunţat la poziţia dură şi s-a arătat dispus la concesii. Până acum, el a respins orice fel de înţelegere pe termen scurt, variantă agreată de republicani pentru a evita intrarea în incapacitate de plată la 2 august.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a precizat într-un comunicat că preşedintele „nu sprijină o ridicare a plafonului pe termen scurt", cu o singură excepţie. În cazul însă în care cele două partide ajung la un acord privind creşterea limitei datoriei publice şi la o reducere bugetară semnificativă şi este nevoie de o perioadă scurtă de timp (câteva zile) pentru a evita un blocaj, preşedintele va accepta această variantă. Mişcarea surprinzătoare a lui Obama reprezintă un semn al temerilor tot mai mari privind posibilitatea de a ajunge la un acord final până la 2 august.
„Banda celor 6"
Trei senatori democraţi şi trei colegi republicani, numiţi „banda celor 6", au venit cu un proiect care prevede reduceri bugetare de 3,7 trilioane de dolari în următorii 10 ani, plan pe placul preşedintelui Obama. Un trilion de dolari ar urma să fie obţinut din creşteri de taxe. Planul prevede economii urgente la buget, în valoare de 500 de miliarde de dolari, şi oferă Congresului o perioadă de şase luni pentru a veni cu o reformă a taxelor şi impozitelor. Economiştii au salutat ideea refor