Până pe 13 august, copiii din Bucureşti sau din alte oraşe pot învăţa meşteşuguri şi tradiţii populare româneşti la Muzeul Satului. Tabăra de creaţie are loc în fiecare an, iar un modul de cinci zile, fie de pictură, olărit sau creat măşti, costă 200 de lei.
În mijlocul Capitalei, în case tradiţionale, care ar fi putut fi ale stră-străbunicilor lor, Sara, Ciprian şi Ana, toţi până în 11 ani, lucrează, pe rând, la un ou încondeiat, o icoană pe sticlă şi o podoabă populară. Este o zi obişnuită la atelierele de creaţie „Vara pe uliţă", organizate de Muzeul Satului, unde copiii crescuţi în era internetului descoperă că tradiţiile româneşti sunt interesante.
Sara vine de la 5 ani în tabăra de creaţie, acum are 11. A trecut în fiecare din aceşti ani pe la atelierele de confecţionat păpuşi, măşti de teatru şi de pictat icoane pe sticlă sau lemn. Anul acesta a ales să înveţe să încondeieze ouă de la o doamnă din Câmpulung Moldovenesc. Îmi spune că e greu să încondeiezi, fără să-şi ia ochii de pe ou. Râde apoi. O rog să-mi explice procedura. „Se încălzeşte ceara, luăm cu acest suport (n.r.: chişiţa) şi facem diferite modele. O stea, spre exemplu." O întreb dacă mai exersează acasă şi-mi spune că „da".
La olărit, copiii învaţă cu meşteri din Horezu (Vâlcea) şi Coşeşti (Argeş) Fotografii: Lucian Muntean
Marioara Aneci, meşter popular din judeţul Suceava, spune că „e uşor şi greu" să-i înveţi pe copii să picteze ouă. „Dar ne încântă. Se mai picură cu ceară, care e fierbinte, de-asta ţin chişiţa asta mai departe şi scriu mai greu. Reuşesc să termine unul sau două ouă, primul nu prea iese că se cam grăbesc, apoi la al doilea lucrează cu mai multă grijă", explică bucovineanca. Le vinde ouă încondeiate în preajma sărbătorilor de Paşti oamenilor din zonă, dar şi turiştilor, în restul anului. Tradiţia cu ouă încondeiate este însă departe d