Variatele specii au tehnici de supravieţuire diferite, libelulele şi buburuzele sunt ofensive, iar fluturii şi greierii preferă să fie defensivi.
Astăzi are loc la pavilionul Grădinii Botanice din Galaţi deschiderea expoziţiei temporare „Strategii de supravieţuire în lumea insectelor", la organizarea căreia muzeografii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi au colaborat cu specialiştii de la Muzeul de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea" din Bacău. Gălăţenii care vizitează expoziţia au ocazia ca prin exponate şi datele prezentate să îşi formeze o imagine de ansamblu a lumii insectelor şi despre modalităţile pe care diferitele specii de insecte le folosesc pentru a supravieţui.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CMSN, Florin Matei, în expoziţie sunt prezentate aproximativ 300 de exemplare din mai multe specii de insecte, de la fluturi, gândaci, viespi, bondari, libelule, furnici, ploşniţe, efemeride, ţânţari, muşte, urechelniţe, colembole, albine, trichoptere, fasmide până la greieri şi lăcuste, cu caracteristicile lor în funcţie de maniera în care îşi asigură supravieţuirea, de la maeştri vânători la canibali, experţi în camuflaj sau paraziţi „de profesie". „Insectele reprezintă 56,3%, din organismele care trăiesc pe Terra, adică mai mult de jumătate.
În această lume aglomerată, insectele supravieţuiesc folosind adevărate strategii. Unele dintre ele folosesc ofensiva, aşa cum face libelula sau chiar buburuza, iar altele sunt defensive, precum gândacii, fluturii sau greierii. Pe lângă mesajul ştiinţific al expoziţiei, de cunoaştere a lumii insectelor, ne dorim să transmitem vizitatorilor şi un apel la protejarea mediului înconjurător, multe dintre insecte contribuind puţin, dar sigur, la evoluţia normală a biodiversităţii care ne înconjoară", ne-a declarat coordonatoarea expoziţiei. Ineditul expoziţiei constă în faptul că insectele s