Parlamentul a aprobat, în lectură finală, proiectul privind lichidarea judecătoriilor specializate. Chiar dacă inițiativa a fost votată unanim, de toți cei 56 de deputați din AIE prezenți în sală, nu s-a trecut fără dezbateri aprinse și schimburi de replici tăioase.
Scandalul a izbucnit după ce Valeriu Streleț, liderul fracțiunii PLDM, a insistat ca documentul să fie supus votului nominal „având în vedere soarta chinuită a acestui proiect și pentru a evita suprizele neplăcute".
Propunerea l-a indignat pe liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care i-a acuzat pe liberal-democrați de populism.
„Toată lumea este, harbuzu-i copt, nu e nevoie să pierdem timpul strigând fiecare deputat. Vă rog să vă retrageți propunerea. Nu faceți populism. Vreți să arătați că sunteți patrioți. Eu sunt mai bătrân ca voi și sunt mai mare patriot", le-a spus liberalul.
Revoltat, Ghimpu nu a evitat să critice însuși proiectul de lege.
„Se tot vehiculează că lichidarea instanțelor economice este reformă. Asta s-o spuneți pentru mătușa Tamara. Știți este la București mătușa Tamara? Ei să i-o spuneți. Reforma ar fi dacă instanțele ar activa de sus până jos în baza legii, nu în baza banilor", a declarat Mihai Ghimpu.
„Este un pas important în începerea unor reforme demult așteptate", l-a contrazis Valeriu Streleț.
Proiectul a fost votat prin ridicarea mâinii, după ce liderii celor trei fracțiuni au anunțat solemn că susțin inițiativa.
Astfel, instanțele specializate, economice și militare, urmează să fie lichidate în decurs de șase luni. Cei 25 de judecători care activează aici urmează să fie transferați în instanțele de drept comun, care vor examina și litigiile comerciale. Magistrații care vor refuza posturile propuse de Consiliul Superior al Magistraturii vor fi demiși.
Anterior, mai mulți politicieni și oameni de afaceri au declarat că în