Muzeul de Artă din Timișoara, în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, organizează în această perioadă o expoziție de artă orientală sub titlul „Orientalia”. Printre exponate sunt obiecte foarte interesante din cultura orientală.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
Toba tibetană din secolul XIX este unul din obiectele expuse la muzeu în cadrul expoziției. Toba este un obiect artizanal și a fost adusă la Timișoara XIX, de un timișorean care a călătorit în India. Potrivit specialiștilor de la muzeu toba este formată din hârtie pictată, alamă cizelată, lemn lăcuit și ciucuri. Un alt exponat intersant este un covor persan de rugăciune, obiect realizat din lână vopsită cu coloranți vegetali. Și mai interesant este modul în care covorul a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă. În 18 septembrie 1895, Ormos Zsigmond a donat covorul prin testament muzeului.
Vas din lemn de abanos
Un obiect interesant expus la muzeu în această perioadă este și vasul din lemn de abanos sculptat. Realizat la mijlocul secolului XIX într-un atelier chinezesc, vasul este păstrat în condiții foarte bune, fiind destinat păstrării plantelor aromatice. La exterior, vasul prezintă imagini din viața cotidiană, cum ar fi agricultori întorcându-se de la muncă și pescari stând de vorbă. Vulturul din fildeş, cu prada prinsă şi bivolul de apă din fildeş, sunt alte exponate cu o poveste interesantă. Purtând denumirea de „netsuke”, obiectele au rezultat dintr-o necesitate. Pentru că îmbrăcămintea tradiţională japoneză (chimonoul) nu are buzunare, obiectele de necesitate zilnică (instrumente de scris, pipa) erau păstrate într-un compartiment atârnat de brâul chimonoului cu ajutorul acestor obiecte. Mai târziu, „netsuke” devine un adevărat obiect de artă.