Proprietarii clujeni îşi mai pot reabilita termic apartamentele doar din resurse proprii sau dacă apelează la creditele garantate de stat, fără dobândă, reglementate prin OUG 69/2010.
Programul clasic prin care statul contribuia cu 50% din costuri, municipalitatea cu 30% şi locatarii cu 20% din valoarea lucrărilor, prevăzut prin Ordonanţa 18/2009 nu mai poate fi aplicat, deocamdată, din cauza lipsei de alocări de la Guvern.
De la începutul anului şi până acum, de când se ştie că există varianta împrumutului bancar pentru izolarea apartamentelor, o singură asociaţie de proprietari din oraş a optat pentru această soluţie. Restul, spun reprezentanţii municipalităţii, încă mai speră să se deblocheze vechiul program. „Oamenii sunt reticenţi. Toată lumea vrea să facă reabilitarea pe vechea ordonanţă, care era mai comodă pentru proprietar. În primul rând, proprietarul contribuia doar cu 20% din valoarea lucrării, faţă de acum, când trebuie să suporte costurile integral. Înainte, primăria se ocupa de detalii, alegea constructorul şi negocia. Acum, asociaţiile decid când şi cu cine. Noi nu putem decât să urgentăm avizele de construire, care ţin de comisia de urbanism", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Află cu ce probleme s-au confruntat clujenii care au apelat la împrumut bancar pentru reabilitarea termică a locuinţei, mâine, în „Adevărul de Cluj“.