Nu participă la olimpiade, nu au teme kilometrice, nu învaţă nimic pe de rost, dar reuşesc la universităţi prestigioase din afara graniţelor. Toate datorită unei alte programe de predare, bazată pe practică, nu pe teorie.Elevii Şcolii Americane din Bucureşti se pregătesc încă de la grădiniţă pentru facultate, fără să adune diplome la olimpiade şi concursuri. "Adevărul" vă prezintă zilnic cum se face şcoală în unităţile de învăţământ internaţionale, ca alternative la învăţământul românesc.
Vin la şcoală la ora opt, fără excepţie. Cine întârzie de mai multe ori, primeşte absenţe. Pe lângă lecţia punctualităţii, elevii care frecventează Şcoala Americană nu au unde să chiulească, mai ales că instituţia de învăţământ este izolată undeva pe strada Pipera-Tunari şi copiii sunt lipsiţi de orice tentaţie. Una dintre cele mai importante «porunci» ale şcolii care urmează programa Bacalaureatului Internaţional este să nu plagiezi. Dacă în şcolile româneşti, poţi oricând să descarci un referat de pe Internet şi să-l predai drept proiect, cei care studiază «americăneşte» ştiu că îi paşte exmatricularea dacă îşi însuşesc ceva ce nu este produsul muncii lor.
Fără toceală
Succesul şcolii nu se măsoară în numărul de diplome de la olimpiade sau concursuri, ci în admiterea la universităţi prestigioase din afară, cum ar fi Stanford, Chapman, Chicago, Essex sau Liverpool. Pe lângă toate normele disciplinare de la care nu au voie să se abată, cei care urmează cursurile American International School of Bucharest (AISB) nu sunt bombardaţi cu noţiuni teoretice, iar tot ce învaţă trebuie să fie aplicat în practică.
«La matematică nu vor fi niciodată obligaţi să memoreze formule. Pot da o lucrare şi cu formulele pe masă, trebuie însă să înţeleagă cum să le aplice. La geografie nu-i va pune nimeni să înveţe pe de rost oraşe şi râuri, ci s