Vaccinurile antirabice administrate piteștenilor în ultimele 12 luni au însumat peste 600.000 de lei! Aprope un sfert din valoarea viitorului adăpost pentru câinii comunitari care, teoretic, ar trebui să ne scape de maidanezi. Practic, însă, noua biobază s-ar putea dovedi ineficientă!
De la începutul anului, peste 1300 de persoane, adulţi şi copii (60% piteşteni) s-au prezentat la secţiile de boli infecţioase ale Spitalului Judeţean Argeş după ce au fost muşcate de câini. O situaţie îngrijorătoare şi sufocantă pentru spital care a ajuns să consume cantităţi impresionante de vaccin antirabic.
O muşcătură “costă” până la 650 de lei
“În trimisetrul II al acstui an, de exemplu, am constatat că avem mai mult cu 140 de persone muşcate de câini, faţă de trimestrul precedent. S-a făcut un nou referat pentru obţinerea, de la Institutul Cantacuzino, a unui alt stoc e vaccinuri. Numai o doză de vaccin antirabic costă 50 de lei, iar vaccinarea completă presupune cinci astfel de doze. În funcţie de zona plăgii, se administrează şi alte medicamente care uneori depăşesc 400 de lei. Ceea ce înseamnă că pe un pacient muşcat de câine se pot cheltui până la 650, chiar 700 de lei.”, explică dr. Camelia Constantin, şeful secţiei Boli Infecţioase Adulţi a Spitalului Judeţean Argeş.
Anual, spitalul cheltuieşte peste un milion de lei pentru pacienţii (din Piteşti şi localităţile limitrofe) muşcaţi de câini.
Zone periculoase
Parcul Ștrand, Bulevardul Eroilor, Piața Ceair dar şi Smârdan, Trivale şi Războieni sunt zone în care piteştenii par să fi pierdut bătălia cu maidanezii.
“În Ceair s-au format adevărate haite. Pe mine m-au atacat chiar aici, lângă bloc. M-am trezit cu dulăul în spatele meu şi într-o fracțiune de secundă și-a înfipt colții în mine. În zonă sunt copii dar şi mulţi vârsnici şi ar trebui să se facă ceva, altfel ne omoară!”, spun