Vameşii de la Moraviţa ştiau dinainte de descinderi. Procurorii bănăţeni susţin că scurgerea unor astfel de informaţii este foarte gravă şi pot afecta ancheta.
Rechizitoriul de trimitere în judecată a lotului 2 de la Moraviţa arată că acţiunile DNA de la vămile din Vestuţ ţării au fost deconspirate de vameşul Neta Şaptebani, soţia actualului şef al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Cristinel Şaptebani. Neta Şaptebani l-a avertizat, cu două zile înainte, pe vameşul Mihnea Feneaşan, că DNA-ul va descinde la Moraviţa.
Scenariu posibil
Ca urmare a acestor informaţii, Mihnea Feneşan a fugit din ţară, fiind prins ulterior în Austria. Acum Neta Şaptebani este cercetată pentru favorizarea infractorului. „Odată cu disjungerea cercetărilor pentru favorizarea infractorului încercăm să aflăm şi cum au avut loc aceste scurgeri de informaţii”, a spus şeful DNA Timişoara, Tamaş Shifbeck. Procurorii consultaţi de „Adevărul Timişoara” susţin că scurgerea unor informaţii confidenţiale din cadrul unei anchete este o chestiune extrem de gravă, putând afecta decisiv ancheta. „E foarte grav. În cine să mai avem încredere dacă noi de noi ne furăm căciula? Dacă toată lumea vorbeşte, degeaba mă duc acolo”, a spus un procuror timişorean. „Nu e normal să se scurgă informaţii, pentru că e clar că se pereclitează ancheta”, a spus un alt procuror.
Potrivit acestuia, un aviz de percheziţie sau de ascultare a telefoanelor se face doar cu ştirea ofiţerului de caz, a procurorului, a grefierului şi a judecătorului. La o acţiune de amploare, precum cea de la Moraviţa, şansa scurgerilor a fost mult mai mare, lucru care s-a şi întâmplat.