Statul scandinav are mare nevoie de muncitori străini. Cum salariile încep de la 2.000 de euro, este greu de crezut că atentatele recente îi vor ţine departe pe lucrătorii de peste hotare. Sursa: SHUTTERSTOCK
După ce Spania a anunţat că va restricţiona accesul muncitorilor români pe piaţa muncii, o soluţie pentru munca în străinătate a devenit Norvegia. Statul nordic se bucură de o situaţie economică bună, însă atacurile teroriste de la sfârşitul săptămânii i-au ştirbit eticheta de "stat al păcii".
Buget pe plus, într-o Europă a minusurilor
În ultimii doi ani, coroana norvegiană s-a apreciat cu 11% faţă de moneda euro. Norvegia, care nu este stat-membru UE, nu resimte puternic criza acută a unor state ca Grecia, Irlanda sau Portugalia. În timp ce statele din zona Euro aveau un deficit de 712 miliarde de dolari, Norvegia înregistra în 2010 un surplus de 6 miliarde.
"Ceea ce face Norvegia fantastică este combinaţia dintre abundentele resurse şi o economie disciplinată. Chiar dacă practică un soi de socialism, ţara este un exemplu de succes al "modelului scandinav", care combină serviciile de asistenţă socială cu regulile blânde pentru investitorii din industrie şi promovarea activă a spiritului antreprenorial", crede comentatorul financiar Peter Schiff.
Norvegia a crescut enorm şi datorită forţei de muncă de peste hotare, dar venirea străinilor a provocat şi tensiuni. Astfel, în ţara Nobelului pentru Pace, o grupare anti-imigraţie (Partidul Progresului) este al doilea cel mai bine reprezentat partid din Parlament. Principalul suspect în cazul atacurilor, Anders Behring Breivik, a fost membru al partidului, până acum câţiva ani.
Deşi gruparea condamnă gestul lui Breivik, partidul consideră că imigranţii (în special cei islamici) nu reuşesc să se integreze, provoacă tensiuni şi alterează unitatea cultu