Finanţele Bulgariei se află într-o situaţie mult mai bună decât cele ale României. Sofia poate demara procesul de adoptare a euro. Bulgaria îndeplineşte toate criteriile pentru a intra în uniunea monetară europeană, însă a amânat planurile din cauza turbulenţelor din zona euro.
Imaginea Bulgariei pe plan internaţional pare să se îmbunătăţească. Recent, agenţia de evaluare financiară Moody's Investor Service a majorat cu o treaptă ratingul acordat vecinilor de la sud, la „Baa2" cu perspectivă stabilă. Economiştii instituţiei au motivat decizia prin „disciplina fiscală şi îmbunătăţirea consolidării instituţiilor" şi „rezistenţa sistemului financiar bulgar într-un mediu regional volatil".
Acum, marea întrebare este ce ar putea face Bulgaria pentru a profita la maximum de noile sale perspective. Economiştii bulgari spun că statul ar trebui să urmeze exemplul Estoniei, care a făcut sacrificii pentru a intra în zona euro. „Acesta este începutul unui proces de diferenţiere care, dacă va fi finalizat prin politici fiscale adecvate, ar putea reda investitorilor încrederea în Bulgaria, în ciuda problemelor celorlalte state din regiune", arată Georgi Angelor, economist-senior al Open Society Institute, citat de Novinite. Simeon Djankov, ministrul bulgar al Finanţelor, îl contrazice şi spune că Executivul de la Sofia a amânat planurile de aderare la uniunea monetară europeană pe termen nelimitat. „Aşteptăm să vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem să vedem cum evoluează situaţia înainte de a decide când să intrăm", a declarat Djankov într-un interviu pentru BBC.
Însă statul ar putea decide în orice moment demararea procesului de aderare, întrucât îndeplineşte deja cerinţele acestei etape. Condiţiile necesare intrării în zona euro presupun ca rata inflaţiei din statul-candidat să fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale mai mare decât med