Libia trebuie să execute mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele lui Muammar Gaddafi, a anunţat miercuri Biroul procurorului CPI, răspunzând unor ţări care au sugerat că liderul libian poate rămâne în ţară, dacă renunţă la putere, relatează AFP, citat de Mediafax.
"Este o problemă juridică", a declarat Biroul procurorului Luis Moreno-Ocampo, într-un comunicat. "Libia nu este stat semnatar al Statutului de la Roma (tratatul fondator al CPI), ci este doar membru al ONU", a subliniat acesta.
Astfel, în virtutea Rezoluţiei 1.970 (a Consiliului de Securitate al ONU), Guvernul libian are obligaţia să execute mandatele de arestare", a adăugat aceeaşi sursă. "Orice alt viitor Guvern va avea aceeaşi obligaţie", a continuat acesta.
Muammar Gaddafi, fiul său, Seif Al-Islam, şi directorul serviciilor libiene de informaţii, Abdallah Al-Senoussi, fac obiectul unor mandate de arestare, emise la 27 iunie, de către CPI, care are competenţe în Libia, în virtutea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, de la 26 februarie.
Cei trei sunt suspectaţi de crime împotriva umanităţii, comise în Libia de la 15 februarie, când a izbucnit o rebeliune reprimată sângeros, transformată, ulterior, în conflict armat.
Miniştrii de Externe francez, Alain Juppe, şi britanic, William Hague, au declarat recent că poporul libian este cel mai în măsură să hotărască dacă Muammar Gaddafi poate să rămână în ţară sau să plece altundeva.
"Negocierile trebuie să respecte Rezoluţia 1.970 a Consiliului de Securitate al ONU şi hotărârile Curţii, pentru ca în Libia să se facă dreptate", a mai spus Biroul procurorului.
Liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Moustapha Abdeljalil, a declarat, miercuri, că oferta rebeliunii către Muammar Kadhafi, ca acesta să renunţe la putere, dar să rămână pe teritoriul ţării, este, de-acum, "