O turmă de cai adusă pentru a popula zona interzisă de la Cernobîl devine pe zi ce trece mai redusă, din cauza braconajului, arată BBC.
În 1998 şi 1999, 31 de cai din rasa Przewalski au fost mutaţi dintr-o rezervaţie şi o grădină zoologică în pădurile din jurul fostei centrale nucleare. Oamenii de ştiinţă de la Centrul Ecologic SSSIE din Cernobîl spun că animalele au fost introduse în zonă pentru a "îmbogăţi biodiversitatea".
Potrivit unui studiu publicat de Societatea Naturaliştilor moscoviţi, caii au dat semne că pot trăi fără probleme în zona periculoasă. 87 de cai s-au născut în zona interzisă între 1998 şi 2007.
Însă, "caii reprezentau şi reprezintă pentru oamenii săraci din zonă o resursă de hrană, de carne", spune biologul american Tim Mousseau, profesor la Universitatea din Carolina de Sud. Mousseau vizitează şi studiază zona interzisă de cel puţin două ori pe an.
Potrivit unui biolog al Centrului Ecologic din Cernobîl, Igor Chizhevski, un recensământ al animalelor nu a fost făcut de acum trei ani. El a confirmat însă că a găsit urme de braconaj.
Chizhevski consideră că fenomenul braconajului a înjumătăţit turma de cai sălbatici Przewalski care populau pădurile din zonă în anul 2003. Potrivit numărătorilor Centrului Ecologic, în acel an se găseau în zonă 65 de cai.