Conceptul de educaţie timpurie intră şi în creşele de stat. Aduce reguli noi şi specialişti care au învăţat că bebeluşii au şi alte nevoi decât hrana şi somnul. Sursa: EVZ
A duce copilul la o creşă de stat reprezintă, pentru mulţi părinţi, ultima soluţie pe care o iau în calcul. Pe de o parte, un loc se obţine greu, pe de altă parte, părinţii ştiu că în cele patru/opt ore copiii lor sunt supravegheaţi, hrăniţi, schimbaţi şi nimic mai mult. Personalul este puţin, copiii mulţi, iar atenţia individuală acordată copilului pare o pretenţie exagerată.
Creşele de stat nu dispun de specialişti care să interacţioneze cu micuţii, să le stimuleze dezvoltarea, să-i incite la joc şi cunoaştere.
Un prim pas spre schimbare se va face din toamnă, prin înfiinţarea de creşe şi pregătirea a 173 de specialişti în cadrul proiectului "Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine", finanţat din fonduri europene şi desfăşurat deocamdată doar în Bucureşti.
Doi specialişti la 20 de copii
Înfiinţarea creşelor An-Tan-Te înseamnă crearea a 780 de locuri până la finalul anului 2012 (în 13 creşe noi), cu grupe de 15-20 de copii, de care se vor ocupa cel puţin două persoane specializate în educaţia timpurie, alături de personalul de îngrijire.
În această toamnă se deschid primele două creşe, în Sectorul 1 şi Sectorul 5, fiecare cu cel puţin 120 de locuri. Sunt creşe de stat, iar sumele pe care le vor plăti părinţii vor fi mai mici decât cele practicate de grădiniţele private.
În cazul copiilor mai mici de doi ani, condiţia pentru a fi primiţi este ca părintele aflat în concediu de îngrijire a copilului să revină la muncă. Pe siteul www.antante.org puteţi găsi, din toamnă, informaţii legate de înscriere.
"Lasă-l să urle, că face plămâni" - interzis în creşă
@N_P