Pentru a-şi vinde mai bine marfa, comercianţii scriu poezii şi servesc roşiile în felii trecătorilor. Pieţarii din Bacău sunt nemulţumiţi că şmecherii cu atestat de producător le fac concurenţă neloială.
Pieţele băcăuane sunt pline în această perioadă de produse autohtone, vândute la preţuri accesibile. Deoarece oferta este foarte bogată, comercianţii caută diferite metode pentru a atrage clienţi. Astfel, în piaţa din Oneşti o vânzătoare îmbie cumpărătorii cu mesaje scrise pe cartoane, în timp ce în Piaţa Centrală din Bacău o alta a luat decizia să-i răcorească pe trecători cu felii de roşii.
Aduc produse din întreaga ţară
Doar intermediarii, plasaţi la vad bun, dau legumele la preţ mai mare, spre nemulţumirea adevăraţilor producători. Majoritatea produselor sunt aduse din judeţele Galaţi, Dolj (din localitatea Dăbuleni), Buzău şi chiar din Iaşi. „Sunt mulţumită de vânzări. Am mai scris si eu bileţele care să atragă clienţii. Acum îi servesc cu felii de roşii pe cei însetaţi sau care vor să deguste. Produsele le am din Iaşi, dar de săptămâna viitoare vreau să aduc roşii mari de Dăbuleni, care ajung şi la 800 de grame“, a spus Elena Petrescu (47 de ani), comerciant şi producător agricol, care vinde roşii în Piaţa Centrală din Bacău.
Producători inventivi la Piaţa din Oneşti
Preţul roşiilor a scăzut şi în piaţa din Oneşti. Dacă în urmă cu o lună, ele se vindeau cu 3,5 lei, acum roşiile pot fi găsite şi la 1 leu kilogramul. Două comerciante din Galaţi se declară mulţumite de condiţiile din piaţa oneşteană şi de curăţenie.
Metoda adoptată de femei pentru a avea clienţi este cea a mesajelor de tipul: „Sunt gustoasă, de grădină şi crescută la lumină!“. Pe un alt carton pus pe marfa scoasă pe tarabă, femeile au notat: „Bune, coapte, româneşti, la masă să ne pofteşti!“. „Se vând foarte bine. Nu ne plângem, că ne-ar bate Dumnezeu. Mă bucur c