Teroriştii arestaţi la Bucureşti, în colaborare cu autorităţile americane, au solicitat judecătorilor eliberarea pe motiv că ba au o soţie şomeră şi-un copil de întreţinut, ba vor să-şi deschidă o firmă pentru a-şi ajuta rudele rămase acasă. Sursa: AP
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus arestarea preventivă a cetăţeanului iranian Siavosh Henareh şi a celui turc Aksu Cetin, în vederea extrădării în SUA. Cei doi sunt acuzaţi de Tribunalul Districtual de Sud din New York de conspiraţie la import de narcotice în SUA, conspiraţie la furnizarea de sprijin material unei organizaţii teroriste străine - Hezbolah şi conspiraţie la posesia şi transferul de rachete antiaeriene.
Siavosh Henareh a susţinut în faţa judecătorilor bucureşteni că i s-ar fi întins o cursă, că are în întreţinere o soţie şomeră şi un băiat minor, ce locuiesc în România şi că nu a fost niciodată în SUA, motiv pentru care solicită eliberarea.
Aksu Cetin a solicitat, la rându-i, să fie eliberat, pentru a-şi putea înfiinţa o societate comercială, astfel încât să poată trimite bani rudelor aflate în Turcia. De fapt, Cetin a declarat că s-ar fi aflat în Turcia la datele la care au fost comise faptele de care este acuzat şi că, în cazul său, ar fi, de fapt, vorba despre o greşeală de nume. Cererile celor doi bărbaţi acuzaţi de terorism au fost respinse de judecători.
În paralel, alţi doi terorişti din cadrul aceleiaşi grupări au fost arestaţi în Maldive şi extrădaţi, deja, la New York: Wehbe Bachar şi Gul Taza Alizai ("Gul").
Operaţiune americană de un an de zile
Operaţiunea în urma cărora au fost arestaţi cei patru s-a derulat pe parcursul a un an de zile. Anchetatorii americani spun că, în iunie 2010, Henareh a avut o serie de întâlniri în diferite ţări, inclusiv Turcia, România sau Grecia cu agenţi sub acoperire ai DEA care s-au rep