ÎNGRIJORARE. Creşterea numărului de restanţieri şi al persoanelor debranşate de la Radet se numără printre efectele măsurii controversate de majorare a preţului la gigacalorie.
Creşterea preţului la gigacalorie va duce la creşterea numărului de debranşări de la sistem şi de restanţieri şi reprezintă începutul dezastrului pentru un sistem marcat de incompetenţă, consideră Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.
"Prin această majorare de preţuri se încearcă acoperirea găurilor dintr- un sistem corupt. Soluţia reală ar fi fost modernizarea şi eficientizarea sistemului astfel încât să fie reduse pierderile, nu o creştere de preţuri", a subliniat acesta.
Potrivit lui Opaina, facturile la întreţinere vor fi cu circa 30% mai mari în iarna care urmează, la nivelul Capitalei. Astfel, dacă pentru un apartament de două camere, factura era în jur de 250 lei în ultima iarnă, acum preţul va ajunge la circa 330 lei.
Condiţii greoaie
Bucureştenii se pot debranşa foarte greu de la reţea, din cauza birocraţiei, iar preţul gigacaloriei este păstrat jos datorită mizei foarte mari, consideră Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România. "Mulţi oameni stau şi aşteaptă o declaraţie din partea guvernului, înainte de a lua o decizie privind o eventuală debranşare. Aceasta va veni însă, cel mai probabil, în august, când va fi deja prea târziu pentru o astfel de operaţiune", a afirmat acesta.
Totodată, facturarea individuală a consumatorilor, subiect de discuţie dintre primarul Sorin Oprescu şi consilieri, ar fi aproape imposibil de realizat din cauza necesităţii schimbării instalaţiilor. La începutul acestui an, în Capitală, circa 80% dintre apartament erau încă branşate la Radet.
Cine mai ia subvenţii
Conform anunţului făcut de Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, costul gigacaloriei f