Şcoala de Muzică din Slatina are nevoie de un pian de concert performant. Elevii şcolii, premiaţi la competiţii, au la dispoziţie instrumente vechi de cinci decenii, care nici nu mai pot fi reparate.
Şcoala de Muzică de la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu din Slatina deţine două piane de concert, rezervate pentru audiţiile muzicale sau spectacole. Ambele au însă 50 de ani vechime, iar timpul şi-a spus cuvântul. Unele piese lipsesc, altele s-au defectat şi, potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ, nu mai pot fi înlocuite, pentru că nici măcar nu mai sunt fabricate. „Pianele mai funcţionează dar nu aşa cum ar trebui. În fiecare an trebuie să apelăm la acordori de la filarmonici din Craiova sau Bucureşti pentru a putea susţine concerte sau audiţii muzicale. Cu toţii avem de suferit pentru că pedalele sau clapele pianelor nu răspund: profesorii, elevii dar şi publicul. Când am găzduit olimpiada de muzică, profesorii de pian din ţară ne-au spus că ar fi bine să avem un alt pian de concert“, a relatat Lili Mustăţea, profesoară de pian.
Misiune imposibilă
Directorul şcolii spune că unitatea de învăţământ nu are banii necesari pentru a putea cumpăra instrumente noi. „În această privinţă, deocamdată suntem în aşteptare, pentru că n-am găsit nicio soluţie. Un pian de concert performant costă peste 100.000, poate chiar 200.000 de lei. Sunt atâtea de făcut în şcoală şi ni s-au oferit fonduri pentru urgenţele precum grupurile sanitare“, a declarat Cătălin Podoleanu.
Elevi cu performanţe
Şcoala de muzică a fost înfiinţată în anul 1960 şi în prezent face parte din Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“. Numeroşi copii care au învăţat tainele instrumentelor muzicale aici au făcut performanţă, mulţi dintre ei câştigând premii importante la olimpiadele de muzică sau fiind actualmente elevi sau studenţi la licee