Fotograful britanic de origine belgiana Mishka Henner a realizat o performanta tipica erei internetului: o carte de fotografii, fara a pune mâna pe o camera foto. Intitulata „No Man’s Land”, cartea nu exista în librarii, ci poate fi comandata doar pe internet, adica se tipareste la comanda ferma (costa 64,38 dolari).
Iar subiectul cartii, chiar daca nu este neaparat nou, pleaca de la o idee originala: o harta în imagini reale a prostitutiei „de centura” din tari europene, utilizând exclusiv calculatorul.
Cum se poate asa ceva?
E cât se poate de simplu. Henner a cautat, mai întâi, pe diverse forumuri de discutii online, locatiile frecventate de prostituatele care îsi ofera serviciile la marginea drumurilor. Nu sunt foarte multe state europene în care acest gen de prostitutie ilegala este posibil, autoritatile (politistii) închizând un ochi, daca nu pe amândoi, atunci când surprind fenomenul. Sunt tari latine: România, Italia si Spania.
Utilizând apoi Google Street View, Henner s-a „plimbat” pe drumurile respective si a realizat instantanee cu „fetele vesele” surprinse „la post” de camerele celor de la Google.
Google Street View e o facilitate oferita de Google, gratie careia te poti plimba, virtual, pe aproape tot globul. Masini sau alte vehicule motorizate, echipate cu camere foto strabat toate drumurile lumii, realizând, secunda cu secunda, fotografii din toate unghiurile. Acestea sunt apoi procesate pentru a da imagini de 360 de grade – asa cum sunt acestea vizibile din foarte multe locuri de pe pamânt. Singurul neajuns al sistemului este ca imaginile nu sunt în timp real, ci, evident, reprezinta locatia asa cum era la data trecerii pe acolo a vehiculelor Google. Cu alte cuvinte, daca, acum, la parterul blocului de la strada se deschide un „butic”, el nu va fi, o perioada, vizibil cu Google Street View. Dar, d