Febra reconstituirii arborelui genealogic a început să îi cuprindă şi pe români. Unii vor să îşi cunoască strămoşii, alţii speră să descopere un testament care îi va îmbogăţi peste noapte.
Un nou business îşi face loc pe piaţa din România: reconstituirea de arbori genealogici. De această activitate se ocupă în special agenţiile de detectivi particulari, dar şi firme specializate, care îţi spun de unde te tragi de la Mihai Viteazul încoace. De altfel, absolvenţii de istorie sunt uneori atraşi de aceste firme, care au nevoie de persoane familiarizate cu munca în arhive.
Oana Mizil: „Am fost prin cimitire şi am urmărit cruci"
Dar cine este interesat de reconstituirea unui arbore genealogic?! Răspunsul este simplu: oamenii avuţi, în special cei din comunităţile de greci, evrei, armeni şi saşi, care caută averi pierdute ori cei de etnie maghiară, care vor paşaport unguresc. Nu în ultimul rând, aflarea arborelui genealogic este o „fiţă". „Am cunoscut la un moment dat patronul unei firme care dorea un astfel de document, real sau fals, dar care să îi ateste originile nobile. Voia să şi-l agaţe pe perete pentru a-şi atrage clientela", îşi aminteşte Loredana Dascăl, paleograf la Arhivele Statului. Printre celebrităţile care au avut la un moment dat o astfel de idee se numără şi Oana Niculescu Mizil, care susţine că se trage din Ştefan Cel Mare.
„În toamnă, se vor finaliza cercetările. Am şi detectivi particulari care lucrează pentru mine, şi istorici, şi un cercetător de la Academia Română. E o muncă titanică: am fost cu ei pe la Brăila, Galaţi, prin cimitire şi am urmărit cruci. Am găsit pământuri care au fost ale bunicii mele. O să vedeţi că este foarte interesant acest arbore genealogic: îi veţi regăsi acolo pe Eugen Cristescu, cel care a înfiinţat serviciile secrete în perioada interbelică sau pe tatăl bunicului, care a fost viceguvernator al