Economia ar putea suporta o uşoară creştere a salariilor bugetarilor, în 2012, dar acest lucru nu va determina şi o majorare a puterii de cumpărare. Sursa: evz
Profesorul de economie, Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, este de părere că, dacă va avea loc o majorare a salariilor bugetarilor, aceasta nu poate fi decât una anemică, mai ales că, în 2012, bugetul va trebui să facă faţă şi unei ţinte de deficit de 3%.
Ideea unei majorări a salariilor bugetarilor încă de la 1 octombrie a fost pusă în circulaţie de mai mulţi reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare. Premierul Emil Boc a declarat, însă, că bugetarii vor începe să recupereze din tăierile din 2010, abia de la începutul anului viitor.
EVZ: Discuţii privind creşterea salariilor bugetarilor au început să apară încă de la primele semne de creştere economică din acest an. Este sustenabilă o astfel de măsură?
Daniel Dăianu: România nu are o creştere economică. Avem o uşoară revenire şi abia dacă vom avea la finalul anului 1,5%, ceea ce este nesemnificativ. De abia din 2012 putem vorbi de o revenire economică autentică. Şi Franks (Jeffrey Franks, reprezentantul delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România - n.r.) a spus că, în 2012, creşterea economică depinde de încasări. Este posibil ca anul viitor să avem o revenire, care să se traducă într-o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 3,5%.
Majorări anemice
Cu cât credeţi că pot fi majorate salariile astfel încât să fie suportate de buget? Varianta preferată de Guvern este de a se opera o majorare anul viitor.
Dacă se face o majorare, ea nu poate să fie decât foarte modestă. Nu se poate recupera în termeni reali, pentru că taxa prin inflaţie este foarte mare în România. Am avut 8% inflaţie în 2010. Şi în 2009 am avut o inflaţie mare. Avem, astfel, o inflaţie cumulată de aproape 20%. Creşterea nominală care se va