De la inceputul anului si pana acum, la dispozitia iesenilor au fost puse aproximativ 500 de cursuri diferite de formare profesionala, dupa absolvirea carora cursantii obtin diplome de calificari in diferitedomenii. In prima jumatate de an au fost autorizate 127 de cursuri, pe o perioada de patru ani. Prin participarea la aceste cursuri acreditate, se urmareste dobandirea competentelor necesare angajarii, precum si dovada oficiala a calificarii cerute in multe situatii de angajatori.
In ciuda faptului ca judetul Iasi se situeaza pe al doilea loc la nivel national in clasamentul numarului de persoane cu asemenea diplome si al multitudinii si varietatii de cursuri disponibile, situatia angajarilor nu este la fel de buna. In perioada ianuarie - iunie 2011, aproape 15.000 de ieseni au obtinut cel putin o calificare profesionala, urmand cursurile organizate de una dintre cele 120 de firme avizate de Comisia Judeteana de Autorizare in domeniul formarii profesionale a adultilor Iasi. In acelasi interval de timp, in Iasi, si-au gasit un loc de munca, potrivit datelor de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortelor de Munca (AJOFM), doar 5.000 de persoane. Singurul formator public din judet este AJOFM, celelalte fiind private.
Cei 120 de formatori desfasoara cursuri de competente tehnice, cum ar fi cele de sudor, bucatar, frizer, agent de paza si ordine, ospatar, electrician sau ingrijitoare de batrani la domiciliu. Calificarile mentionate mai sus sunt cele mai cautate din domeniul tehnic de catre ieseni. Diplomele pentru competente teoretice la foarte mare cautare sunt de formator, manager proiect, director de vanzari, manager resurse umane, auditori sau inspectori resurse umane. Din aceeasi categorie face parte si pregatirea pentru profesia de disk jokey (DJ). Majoritatea DJ-ilor din Iasi au urmat cursurile de pregatire si au o diploma care le atesta compet