Copiii abuzaţi, cei care şi-au pierdut un părinte sau suferă alte greutăţi în timpul copilăriei sunt mult mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi când vor creşte decât cei care au trăit o copilărie fericită.
Copiii care au fost abuzaţi, au avut părinţi dependenţi de alcool sau de droguri sau cărora le-a murit un membru al familie sunt mult mai sensibili la boli.
Un studiu efectuat pe 18.000 de adulţi din 10 ţări arată că aceşti copii sunt mult mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi de artrită, astm sau diabet, la maturitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cei care până la vârsta de 21 de ani au suferit de depresie, anxietate sau de alte tulburări psihice, se arată în studiul publicat în „Archives of General Psychiatry".
Stresul, factor de risc
Cercetările nu demonstrează că stresul din copilărie poate fi o cauză directă a problemelor de sănătate de mai târziu, însă poate fi un factor de risc.
„Experienţele neplăcute din copilărie pot forma comportamentul şi stilul de viaţă al oamenilor. Unele persoane ajung chiar să fumeze, să bea sau să mânânce în exces pentru că aşa consideră că pot înfrunta stresul provocat de experienţele copilăriei şi amintirile încă marcante", a declarat pentru Reuters, Kate Scott, cercetător la Universitatea Noua Zeelandă din Otago.