Urşii-bebeluşi rămaşi orfani în pădurile din România sunt „instituţionalizaţi" într-un centru mai puţin obişnuit. 20 de hectare din Munţii Hăşmaş, judeţul Harghita,este suprafaţa pe care se întinde singurul centru de reeducare din Europa pentru puii de urşi.
Urşii care ajung în centrul de reeducare din Harghita sunt „bebeluşi" cu vârsta maximă de nouă luni. Specialiştii spun că aceasta este perioada propice pentru modelarea comportamentului animalelor sălbatice. Urşii care s-au îndepărtat de comportamentul natural, ajungând în oraş în căutare de hrană şi apropiindu-se de locuinţele oamenilor, sunt reeducaţi în centrul special conceput pentru a-i readapta pe aceştia la mediul natural.
CLICK PE IMAGINI PENTRU A VEDEA URSULEŢII DIN ORFELINAT
50 de urşi-bebeluşi, 49 din pădurile României şi unul din Slovenia, au fost până acum „trataţi" în centrul de reeducare din Harghita. Procedura urmează aceeaşi paşi în cazul fiecărui exemplar. În funcţie de problemele pe care le are fiecare pui de urs în parte, de comportament şi stadiu de dezvoltare, poate diferi doar timpul petrecut în centru.
„Puii foarte tineri, sunt plasaţi iniţial în nişte ţarcuri de acomodare, cu gard electric, pentru a se obişnui unii cu alţii şi cu mediul înconjurător. După ce împlinesc un an, ursuleţii sunt deja plasaţi într-un spaţiu mult mai mare şi complex din punct de vedere al habitatului, încât să-şi poată dezvolta instinctele înnăscute. Urmează ca arealul să crească continuu, prin plasarea în alte ţarcuri conectate unele de altele, şi din ce în ce mai mari, ultima fază fiind libertatea", explică Leonardo Bereczky, coordonatorul proiectului.
După ce împlinesc doi ani şi ajung la vârsta maturităţii, urşii sunt eliberaţi în sălbăticie. Eliberarea se face prin două metode: cea „soft", când aceştia sunt plasaţi într-un ţarc „final", care este proiectat în a