Pacienţii trebuie să primească deconturi pentru tratament, dar actele nu există. Şefii spitalelor spun că nu au personal suficient pentru respectarea legii. Rolul decontărilor este eliminarea fraudei din sistemul medical.
Spitalele sunt obligate să prezinte bolnavilor cheltuielile efecutate cu tratarea lor, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii din anul 2005. Scopul a fost eliminarea fraudelor din sistemul medical.
Pe baza deconturilor, managerii spitalelor justifică banii folosiţi în tratamentul bolnavilor, iar organele de control pot verifica dacă raportarea de la Casa de Sănătate corespunde cu realitatea din teren. Numai că legea nu se aplică în unităţile medicale vasluiene.
Şefii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui susţin că astfel de deconturi se întocmesc doar pentru pacienţii care au suferit agresiuni sau accidente rutiere, care urmează să recupereze suma cheltuită pentru tratarea lor. „Decontul serviciilor medicale se scoate la externare şi se ataşează la foaia de observaţii. Acesta este necesar în special pentru pacienţii de la medicină legală, pentru decontarea serviciilor“, a spus Lelia Croitoru, directorul medical al SJU.
Ea a precizat că pentru a elibera fiecărui pacient al spitalului un decont la externare ar fi necesare angajări în plus, iar acest lucru nu este posibil.
Şi medicii de familie ar trebui să elibereze deconturi, tot în baza Ordinului 1100/14.10.2005, tuturor pacienţilor care le calcă pragul şi primesc servicii de specialitate.
Pacienţii nu cer acte
Dar acest lucru este o necunoscută pentru medicii de familie vasluieni. „Eu ştiam că acest ordin se adresează doar spitalelor, nu şi cabinetelor medicale, însă este posibil să mă înşel. Oricum, până acum, niciun pacient nu mi-a solicitat un astfel de document“, a precizat Marilena Gugiuman, medic de familie.
Faptul că spitalele din j