Afacere naţională de zeci de miliarde de dolari, nu yuani, „ziua cea mare“ e o zi tot mai scumpă pentru tinerii chinezi. În China, peste 10 milioane de tineri îşi pun pirostriile în fiecare an. Moment în care, de dragul lumii, topesc averi.
China e vedeta timpului: atelierul lumii şi investitorul strategic global, o superputere economică în facere, curând şi una militară. Încrezători în aceste descrieri şi prognoze (mai mult decât au fost în viitorul comunist), starea de spirit a chinezilor e bună - muncesc pe rupte, caută afaceri, pentru tot mai mulţi veniturile sunt satisfăcătoare. De unde şi pofta de însurătoare, respectiv măritiş.
Bani de nuntă
Corespondentul BBC din Shanghai descrie un cuplu local, suficient de tipic, Cecilia şi Ye Min, care s-au logodit în februarie, urmând să facă nunta în septembrie. Ginerică economiseşte de patru ani pentru această zi, încă de la absolvire. Inelul de logodnă l-a costat 3.500 de dolari americani - preţul mediu al acestei afaceri în China. În urmă cu peste un deceniu, chinezii socoteau că diamantele sunt doar pentru mecanica perforărilor. Vremurile sunt altele, China a devenit şi cea mai mare piaţă pentru nestemate casnice.
Inelul cu diamănţel e doar începutul sfârşitului pentru economii. Mai sunt fotografiile de nuntă, adesea în veşminte şi decor de cinema, apoi plata personajelor însoţitoare şi a decoraţiunilor - cea mai mare parte a acestei note e plătită de socrii mari. Ca paranteză, Lawrence Lo, cronicar de mâncăruri şi vinuri, şeful unei agenţii de etichetă, face o observaţie: „Circa 85% dintre nuntaşi sunt fete, nu vin prea mulţi băieţi pentru că sunt prea ocupaţi cu munca. Ei au obligaţia să muncească din greu ca să agonisească pentru căsătorie."
Urmează banchetul, cel mai mare capitol bugetat: Cecilia şi Ye Min au invitat 200 de oameni, la 20 de mese, pentru care au plă