O mulţime de sfaturi populare despre ce e sănătos să mănânci şi când e cel mai potrivit să iei masa sunt, de fapt, greșite. Toată lumea ne recomandă să nu mâncăm noaptea, să nu bem cafea dacă vrem să slăbim sau să ne ţinem departe de alimentele bogate în grăsimi. Cele mai multe sunt doar legende. Sursa: SHUTTERSTOCK
Pentru o alimentaţie sănătoasă este important să ne documentăm corespunzător, să cunoaştem nevoile corpului nostru şi să ne bazăm pe sfaturi pertinente. Zece dintre cel mai des întâlnite mituri în legătură cu o alimentaţie sănătoasă sunt false, după cum demonstrează specialiştii.
Mâncatul noaptea îngraşă
Nimic mai fals. Nu există niciun argument ştiinţific care să demonstreze că mâncatul la ore târzii în noapte îngraşă mai mult ca orice altă masă a zilei. Numărul mare de calorii duce la creşterea în greutate, iar, în general, cei care mănâncă noaptea aleg alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, mâncatul înainte de culcare ne poate da arsuri la stomac şi chiar indigestie, aşa că e mai bine să respectăm mesele zilei.
Unele glucide sunt mai dăunătoare ca altele
Zahăr de masă sau miere – ambele au o mulţime de calorii, între 48 şi 64 de calorii la o linguriţă. Până în prezent, cercetările au arătat că glucidele de orice fel sunt absorbite în mod similar de corp. În loc să evităm un anumit tip de îndulcitor, mai bine limităm adaosul de zahăr de orice fel, mai ales că acesta se regăseşte în sucuri, bomboane, dulciuri şi multe altele.
Cafeaua nu este bună
Acesta e unul din miturile dărâmate recent. S-a constatat că, dacă e consumată cu moderaţie (2-3 ceşti pe zi), cafeaua poate fi parte a unei diete sănătoase. Cercetările sugerează că ajută chiar la reducerea riscului de diabet de tip 2, întârzie apariţia Parkinsonului şi poate preveni chiar și apariţia anumitor tipuri de cancer.