Prin documentarul \"Hiroshima: A doua zi\", National Geographic porneşte pe firul evenimentelor care au schimbat lumea în 1945.
O dată cu relatările martorilor oculari şi cu ajutorul arhivelor armatei americane, descoperim magnitudinea distrugerilor cauzate de bomba aruncată la Hiroshima pe 6 august 1945, la 66 de ani de la tragicul eveniment.
Începând cu ora 21.00, realizatorii ne prezintă povestea primei bombe atomice, supranumită "Little Boy", din două puncte de vedere personale şi semnificativ diferite: mărturiile moment cu moment ale celor care au fost loviţi cel mai crunt de această armă - supravieţuitorii; şi rapoartele scrise ale cercetătorilor guvernamentali şi ale personalului militar american, delegaţi la Hiroshima să analizeze la faţa locului forţa acestei noi arme pe care ţara lor a folosit-o împotriva unui oraş şi a locuitorilor săi.
Japonezii refuză pacea, americanii atacă
Cu ajutorul mai multor cercetători din Germania nazistă şi din Europa de Est, SUA a alcătuit o echipă de specialişti în domeniul cercetării nucleare. Conduşi de Robert Oppenheimer, aceştia au dezvoltat şi testat cu succes prima armă nucleară din lume. În iulie 1945, preşedintele Truman a primit vestea că testarea bombei a fost un succes. La sfârşitul aceleiaşi luni, el decide să bombardeze Japonia.
Hotărârea a fost luată în urma refuzului japonezilor de a recunoaşte Declaraţia de la Postdam, care soma Ţara Soarelui-Răsare să se predea sau va fi suferi consecinţe. Bomba, al cărei nume de cod era "Little Boy" ("Băieţelul") a explodat la 43 de secunde de la lansare, la 600 de metri deasupra oraşului. Cu o greutate de 4 tone şi o lungime de 3 metri, forţa ei a distrus totul pe o rază de 3 kilometri, omorând zeci de mii de oameni instantaneu.
Ca pasărea Phoenix
Renăscută din cenuşă, Hiroshima păstrează pent