Bursele din întreaga lume reacţionează la scăderea ratingului de ţară a SUA. Scăderi de proporţii ale acţiunilor companiilor americane sunt consemnate de indicii Dow Jones şi Nasdaq (vezi tabelul). Bank of America s-a prăbuşit cu 20,3%, pe cel mai ridicat volum de tranzacţionare. Aceasta este de altfel şi cea mai abruptă scădere dintre acţiunile listate la New York.
Percepţia inevstitorilor că Washingtonul nu va putea soluţiona problemele ridicate de datoria publică tot mai mare şi de încetinirea creşterii economice a contribuit la pesimismul generalizat din piaţă.
Pesimismului privind economia americană i se adaugă temerile legate de criza datoriilor de stat din Europa, unde iniţiativa Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiuni italiene şi spaniole de pe piaţa secundară nu a putut stopa turbulenţele de pe piaţă, indicii principalelor burse europene fiind pe roşu la ora 13 a României.
Dolarul se tranzacţionează la circa 0,7545 franci elveţieni, urcând uşor după ce s-a apropiat de minimul istoric de 0,7483 franci atins luni. Moneda euro s-a prăbuşit la un nou minim record faţă de franc, de 1,0605 franci, şi se tranzacţionează în jurul nivelului de 1,07 franci. Nivelul record al monedei elveţiene este pus pe seama apetitului investitorilor pentru siguranţă, iar francul elveţian este văzut drept una dintre cele mai stabile şi sigure valute. În plus, este de aşteptat ca preţul aurului să explodeze.
Reprezentanţii JPMorgan declarau recent că anticipează o creştere a preţului aurului până la 2.500 dolari pe uncie până la sfârşitul anului, în urma reducerii ratingului SUA.