Unul dintre ultimele triburi sălbatice indiene este de negăsit, după ce traficanţii de droguri din Peru ar fi atacat gărzile braziliene ce aveau în sarcină tocmai protejarea insulei respective.
Îngrijorările pentru soarta tribului au crescut după ce într-un rucsac aparţinând atacatorilor a fost găsită o săgeată ruptă.
Carlos Travassos, şeful departamentului care se ocupă de protejarea populaţiilor indigene din America de Sud, a declarat: "Cel mai probabil, peruvienii sunt responsabili de dispariţia indienilor şi deţinem dovezi în sprijinul acestei afirmaţii. Suntem extrem de îngrijoraţi".
Dovezile constau în descoperirea unui pachet cu 20 de kg de cocaină în zona respectivă. Asta ar putea însemna că râul Envira, unde erau postate gărzile braziliene, reprezintă acum un punct de intrare în Brazilia pentru contrabandiştii de cocaină din Peru.
Vestea descoperirii tribului a făcut înconjurul lumii la începutul anului, după ce a fost fotografiat din elicopter. Câţiva dintre cei aproximativ 150 de membri ai tribului aveau trupul pictat cu roşu, iar aşezarea lor era formată din colibe din stuf, grădini cu papaya, dar şi depozite de carne şi fructe.
Potrivit estimărilor, circa 2.000 de indieni trăiesc în comunităţile din vestul Amazonului. Oficialii brazilieni sunt cu ochii pe triburile respective, dar nu forţează contactul cu acestea, mai ales după impactul dezastruos asupra populaţiei triburilor, în urma unei astfel de încercări. În 1987, 50% dintre indienii contactaţi au murit în decursul unui an, din cauza bolilor. Ei sunt extrem de vulnerabili, întrucât nu şi-au dezvoltat un sistem imunitar care să facă faţă bolilor şi bacteriilor specifice mediului din afara tribului lor.
La nivel global, se vehiculează că ar exista 100 de triburi necontactate.