Foto: Thinkstock Gravitatea, răspândirea şi varietatea maladiilor cardiace, impactul lor în lumea contemporană, toate acestea au impus elaborarea de noi investigaţii, din ce în ce mai sofisticate. Obiectivul: depistarea persoanelor cu riscuri majore cardiovasculare şi precizarea cât mai precoce a diagnosticului, dar şi a stadiului, severităţii şi evoluţiei afecţiunii respective. În acest scop se recurge la numeroase teste, uneori banale, totuşi indispensabile, alteori invazive, laborioase, costisitoare: de la simpla electrocardiogramă la angiografia coronară prin tomografie computerizată sau examenul de rezonanţă magnetică nucleară.
Există însă şi teste de sânge, unele folosite de multă vreme, cum ar fi determinarea colesterolemiei, altele mai noi şi mai puţin cunoscute, care îşi propun acelaşi scop. Luat individual, nici unul din aceste teste de sânge nu este infailibil. Dar apreciat în raport de celelalte, în contextul istoricului medical personal şi familial al pacientului, al prezenţei unor factori de risc (fumat, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, inactivitate, stres), un astfel de test poate avea importante valenţe predictive şi poate atrage atenţia asupra necesităţii impunerii unor măsuri: schimbarea stilului de viaţă, demararea unui tratament sau recurgerea la alte investigaţii, mai ţintite.
Colesterolul
Desigur, cea mai cunoscută dintre aceste analize de sânge este determinarea colesterolemiei. Se măsoară următoarele valori: colesterolul total, LDL colesterol (sau colesterolul "rău", care determină formarea plăcii aterosclerotice pe vase), HDL colesterol (colesterolul "bun", care elimină excesul de colesterol din sânge şi îl transportă la ficat) şi trigliceridele. În condiţiile creşterii colesterolului în sânge se accelerează formarea plăcii de aterom pe artere, cu reducerea calibrului acestora şi scăderea irigăr