În vreme ce Uniunea Europeană îşi desfiinţează şcolile postliceale sanitare, în Zalău se înfiinţează altele noi. Patru astfel de unităţi vor funcţiona, din toamnă, la Zalău, un oraş de numai 60.000 de locuitori.
Pe lângă cele două şcoli postliceale existente deja – cea de stat şi Şcoala „Christiana”, particulară – alte două instituţii de profil racolează candidaţi în Zalău. Este vorba despre Fundaţia Ecologică Green (FEG) Iaşi şi despre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad – Filiala Zalău, ambele instituţii solicitând avizul ARACIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) pentru înfiinţarea unor şcoli postliceale la Zalău.
Întâmplător sau nu, această explozie a şcolilor postliceale sanitare vine în momentul în care numărul absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat este foarte mic, iar învăţământul postliceal este singurul tip de învăţământ care, potrivit legii, poate şcolariza absolvenţi fără diplome de bacalaureat.
„Avem dreptul, potrivit Legii Învăţământului, să şcolarizăm elevi şi fără diplomă de bacalaureat”, ne-a explicat Maria Năstase, secretara şefă a filialei din Zalău a FIG. Filiala va funcţiona din toamnă în clădirea Colegiului Naţional „Silvania” Zalău şi face deja înscrieri, pentru un număr nelimitat de locuri, în specializările asistent medical generalist, asistent medical de farmacie şi asistent medical de igienă şi sănătate publică. O comisie de la ARACIP a fost în Zalău în urmă cu două săptămâni pentru evaluarea în vederea avizării, un răspuns fiind aşteptat pentru perioada următoare.
Tot fără diplomă de bacalaureat se pot înscrie absolvenţii de liceu şi la şcoala postliceală sanitară ce va funcţiona din toamnă pe lângă Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” – Filiala Zalău. Universitatea vine cu această ofertă şi după ce, din cauza numărului mic de absolvenţi care şi-au luat