PDL nu are în acest moment nici un aliat pentru trecerea unui proiect de lege drag ministrului de externe Teodor Baconschi, dar şi liderilor partidului: asigurarea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate. UDMR şi-ar afecta şansele de intrare în viitorul legislativ dacă ar sprijini un proiect ce încurajează creşterea gradului de prezenţă a populaţiei majoritare la urne. Aceeaşi dilemă o are şi UNPR care mizează pe ruperea unui segment din electoratul de stânga al PSD. Ori românii din străinătate au votat la ultimele alegeri în mare parte pentru mesajele şi partidele de centru dreapta. Cu lecţia ultimelor prezidenţiale învăţată, nici USL nu pleacă urechea la argumentele lui Baconschi.
Cu un an înainte de alegeri, partidele politice şi-au cântărit deja şansele în condiţiile introducerii votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate. Cu un potenţial bazin electoral de două milioane de voturi, introducerea acestei măsuri nu avantajează decât PDL, fapt dovedit la ultimele alegeri prezidenţiale de votul masiv dat de românii din afară pentru al doilea mandat de preşedinte câştigat de Traian Băsescu.
Cozi la consulate vs. votul prin poştă
De mai multe luni bune, PDL încearcă să exploateze la maximum potenţialul electoral al votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora. La ultimele alegeri, nu puţini au fost românii aflaţi în străinătate care au renunţat la exercitarea acestui drept când au dat cu ochii de cozile de la consulate. Alţii au preferat să nu mai bată sute de kilometri până la ambasade şi să cheltuie astfel bani şi timp pentru un vot al cărui unic beneficiar este politicianul.
Soluţia votului prin poştă, promovată iniţial de câţiva parlamentari PDL, preluată şi apoi confiscată de actualul ministru de externe, Teodor Baconschi, oferă acelor români cu apetit pentru politică, posibilitatea de a vota mai uşor.