Foto: Thinkstock Fără îndoială, ciupercile au o importantă valoare nutritivă, iar culegerea lor poate fi o activitate distractivă în vacanţă, alături de prieteni sau de familie. Atenţie totuşi, consumul ciupercilor din flora spontană poate fi periculos! De fapt, în fiecare an, în ciuda avertismentelor repetate, un număr mare de persoane îi cad victimă, mai ales copii.
De cele mai multe ori, intoxicaţia se produce din cauza neglijenţei sau a lipsei de cunoştinţe a culegătorului, aspect mai frecvent în cazul tinerilor. Uneori însă, chiar şi persoanele cu experienţă se pot înşela. Aspectul ciupercilor variază foarte mult din cauza factorilor de mediu, astfel încât modificări de temperatură, umiditate, pH pot determina modificări de culoare ale ciupercilor, care ignorate se pot dovedi fatale. Alteori, ciupercile pot fi rupte, deteriorate, mucegăite, ceea ce le schimbă, de asemenea, aspectul. În fine, sporii ciupercilor otrăvitoare le pot contamina şi pe cele sănătoase. Astfel, este suficient ca o singură ciupercă otrăvitoare (sau fragmente din aceasta) să fie păstrată sau transportată printre cele sănătoase, pentru ca toate să devină contraindicate consumului. Trebuie precizat că substanţele toxice conţinute nu dispar, deşi ciupercile sunt curăţate şi spălate şi nici prin preparare termică, congelare sau uscare. Doar două-trei ciuperci nocive gătite împreună cu celelalte sau numai sosul în care acestea au fost preparate pot produce o adevărată dramă. Cel mai important, nu există antidot împotriva acestor substanţe toxice, aşa că, dacă simptomele s-au instalat, nu trebuie încercată tratarea bolnavului la domiciliu (uneori acest lucru este foarte dificil chiar şi în spital!), ci trebuie ca acesta să se prezinte cât mai rapid la medic. Copiii (în special sub 10 ani), bătrânii şi bolnavii cu afecţiuni cronice sunt mai vulnerabili.
Ciupercile p