Aglomeraţie mare la şcolile postliceale din judeţul Vrancea. La auzul veştii că se fac înscrieri şi fără diploma de Bacalaureat, absolvenţii de liceu s-au dus buluc să prindă un loc, astfel încât peste trei ani să fie declaraţi asistenţi medicali generalişti, de farmacie, sau specialişti în balneo- fizioterapie.
„Începând cu acest an, conform legii, diploma de Bacalaureat nu mai este un criteriu de selecţie. La înscriere, candidaţii trebuie să prezinte doar diploma de absolvire a liceului, o adeverinţă de la medicul de familie care atestă faptul că sunt clinc sănătoşi, o copie de pe buletinul de identitate şi să achite o taxă. Avem destul de multe solicitări, iar perioada înscrierilor continuă", declară Constanţa Ioan, directorul Şcolii Postliceale „Carol Davila" din Focşani.
Printre tinerii care doresc să lucreze în sistemul sanitar se numără şi Georgiana Matei (20 ani), absolventă a Colegiului „Valeriu D. Cotea". „Nu îmi fac speranţe că prea mari că voi lua Bac-ul în toamnă, deoarece nu m-am pregătit foarte bine. M-am interesat deja şi mă voi înscrie la o şcoală sanitară şi, cine ştie, la absolvire poate voi pleca în străinătate ca asistent medical", mărturiseşte tânăra.
Specialiştii din domeniul medical sunt de-a dreptul revoltaţi de această măsură. „Este cea mai mare porcărie şi nu este normal să se întâmple aşa. La absolvire, aceşti tineri vor primi o diplomă care nu are nicio acoperire. Nu văd cine ar putea angaja astfel de oameni", declară dr. Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.