În cadrul emisiunii \"Special\", la ora 21.00, B1 TV difuzează documentarul \"Întoarcerea lui Marx\", care analizează criza financiară din perspectiva marxistă.
Având ca punct de plecare cele mai importante idei ale filosofului german Karl Marx, documentarul cercetează cauzele care au dus la criza economică şi financiară globală care a debutat în anul 2007. Momentul care a declanşat cea mai puternică recesiune globală din ultimii 70 de ani a determinat guvernul SUA să cheltuie o mie de miliarde de dolari pentru a salva sistemul bancar. La ora actuală, încă nu se cunosc toate consecinţele crizei din Europa şi din lume.
Şi totuşi se pune întrebarea: ar putea fi această criză un efect secundar al pieţei libere sau există o altă explicaţie? Astăzi, o nouă generaţie de filosofi, artişti şi activişti politici se întorc la ideile lui Marx în încercarea de a înţelege de ce s-a ajuns la criza economică şi dacă lumea poate exista fără capitalism. Ca o ironie, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului se ia în considerare ideea că, poate, comunismul ar avea soluţii pentru creşterea economică.
Pro şi contra marxismului
Filosoful britanic Jason Barker, cel care semnează regia şi scenariul documentarului, a adunat într-o serie de interviuri memorabile opiniile relevante ale unor cunoscuţi susţinători ai ideilor marxiste şi comuniste: Norbert Bolz, Micha Brumlik, John Gray, Michael Hardt, Herfried Münkler, Antonio Negri, Nina Power, Jacques Rancière, Peter Sloterdijk, Alberto Toscano şi Slavoj Žižek.
Regizorul declara că "filmul nu este despre marxism, ci despre explorarea întrebării dacă ideile filosofului german pot avea vreo relevanţă pentru vremurile pe care le traversăm. E o diferenţă importantă", subliniază Barker.
După difuzarea acestui documentar, Sanda Nicola va discuta, împreună cu invitaţii săi, an