Ceea ce nu a putut Guvernul Boc să impună în domeniul reorganizării administrativ-teritoriale a reuşit omologul său italian, Silvo Berlusconi. 38 de provincii italiene vor dispărea, iar 1.500 de municipii vor fuziona, conform planului de austeritate adoptat ieri de guvernul lui Silvio Berlusconi. Măsura face parte din strategia de economisire pe doi ani, propusă de executivul de la Roma, în speranţa revenirii la un echilibru economic, începând din 2013 în loc de 2014, şi a pune capăt presiunilor speculative ale pieţelor. Sursa: Reuters
Noul plan de austeritate, de 45,5 miliarde de euro pe doi ani, a beneficiat de acordul tuturor forţelor politice aflate la putere.
"Votul în consiliul de miniştri a fost unanim", a declarat presei şeful guvernului, Silvio Berlusconi, subliniind că noile măsuri merg "în sensul dorit de Banca Centrală Europeană". Noul plan va permite să se recupereze 20 de miliarde de euro în 2012, 25,5 de miliarde în 2013, susţine Berlusconi, informează Agerpres, citând AFP.
Politicienii, principalii afectaţi de reorganizarea administrativ-teritorială
Una din măsurile de impact propuse de Executivul Italian priveşte reorganizarea administrativ- teritorială, cu importante costuri pentru actual clasă politică italiană: actualele provincii vor fuziona, 38 urmând să dispară. Totodată, 1500 de municipii vor fi comasate, iar 50.000 de posturi de aleşi la nivel central şi local vor fi desfiinţate.
În domeniul social, se anticipează că în anul 2016 vârsta de pensionare pentru femei va fi crescută progresiv la 65 de ani. Productivitatea va fi crescută prin suprimarea de punţi pentru zile libere şi transferul automat al sărbătorilor naţionale în ziua de luni.
Taxă de solidaritate peste veniturile clasei mijlocii
Din punct de vedere al politicilor fiscale, în premieră, Berlusconi a fost de acord să încarce presiunea fiscală cu o