Peştii exotici sunt indicaţi pentru relaxare, combaterea stresului şi deficienţelor de relaţionare. Un acvariu este uşor de îngrijit, timpul alocat fiind de doar câteva minute pe zi şi încă o oră la sfârşit de săptămână.
Un acvariu cu peşi exotici viu coloraţi este un element decorativ la modă şi de mare efect. În plus, nu ai nevoie decât de câteva minute pe zi pentru îngrijirea lor, iar la sfârşit de săptămână de circa o oră pentru curăţirea acvariului. Peştii sunt decorativi, nu fac zgomot sau dezordine prin casă, nu trebuie scoşi la plimbare şi nu îţi răpesc prea mult timp pentru îngrijire. Iar rezultatul este unul menit nu doar să bucure ochiul, ci să provoace relaxare, să combată stresul şi chiar deficienţele de relaţionare. „Rostul acvariului în casa omului, pe lângă frumosul pe care-l oferă, este unul odihnitor pentru psihicul fiecărei persoane, de a elimina stresul acumulat de-a lungul unei zile încărcate de muncă. Nu trebuie decât să te aşezi în faţa acvariului şi să-i urmăreşti”, spune Alexandru Saioc, singurul deţinător al unui pet shop în judeţul Olt, deschis în urmă cu câteva luni în Slatina, pe strada Cuza Vodă din cartierul Steaua.
Hrana în exces ucide peştii
Specialistul nostru atrage atenţia că hrana în exces duce la îmbolnăvirea peştilor şi că trebuie respectate cu stricteţe câteva indicaţii pentru ca peştii să nu moară. „Peştii trebuie hrăniţi raţional, chiar cu zgârcenie, dimineaţa şi seara. Hrana rămasă nemâncată se descompune, dezvoltă bacteriile, poluează rezervorul şi provoacă stări de intoxicare. Înainte de înfiinţarea acvariului, apa trebuie să fie oxigenată 48 de ore pentru a se forma bioclimatul necesar, şi se tratează la zece litri cu o lingură de sară şi doi mililitri costapur. Apa din vas nu se mai înlocuieşte niciodată toată. Se goleşte la sfârşit de săptămână 1/3 cu un furtun special, se curăţă acvariul cu un bu