13 august 1961. Germania a fost divizată în două state. Se năşteau atunci, din acelaşi corp, Republica Federală Germania (RFG) şi Republica Democrată Germania (RDG). Astăzi, la 40 de ani de la construirea Zidului Berlinului, care a separat Estul de Vest, Estul comunist şi Vestul capitalist nu mai există.
Cu toate astea, Estul a rămas în urmă, iar noţiunea a căpătat acum alte semnificaţii. Corupţie endemică, instituţii slabe, politicieni iresponsabili şi calificaţi la locul de muncă, lipsa unor elite politice, economice şi culturale credibile etc. sunt câteva din neajunsurile cu care s-au confruntat după 1989 toate ţările ieşite de sub tutela Kremlinului. Unii spun că trecerea timpului este soluţia miraculoasă şi că nu este decât o problemă de generaţii. Că trebuie să aşteptăm, căci comunismul va dispărea de la sine.
Nu va rămâne, pentru generaţiile viitoare, decât un ev întunecat modern. Dar şi această speranţă pare a fi năruită de atitudinea noastră faţă de comunism. Jumătate dintre români cred că în comunism se trăia mai bine. Există şi tineri sub 20 de ani, într-un procentaj semnificativ, care cred asta. Cine să ne mai înţeleagă?
Astăzi, Zidul Berlinului a rămas o amintire a Războiului Rece, un simbol că Estul a avut un destin propriu. Pentru tine ce înseamnă, astăzi, Estul şi Vestul?
Click aici şi spune ce înseamnă pentru tine, astăzi, Estul şi Vestul